Werkwijze

Welke patienten kunnen bij mij terecht ?

Ik ben als integraal leefstijl arts en als regulier huisarts met bijna 25 jaar ervaring gewend om te werken met nagenoeg alle voorkomende vragen en ziektebeelden.

Ik vind het belangrijk dat een patient in het reguliere circuit al goed is onderzocht en goed wordt behandeld en zal daartoe indien nodig en mogelijk samenwerken met uw eigen huisarts.

Er kan een duidelijke diagnose gesteld zijn terwijl de behandeling niet effectief is of erg veel bijwerkingen veroorzaakt. Er kunnen door verschillende specialisten meerdere diagnoses gesteld zijn zonder duidelijke oorzaak. Ook kan er sprake zijn van onbegrepen klachten of klachten die alleen als psychisch geduid worden terwijl een patient toch het gevoel heeft dat er lichamelijk iets aan de hand is.

Patienten voelen dan dat de reguliere gezondheidszorg haar grenzen en beperkingen heeft. Als integraal arts kijk ik op een andere manier mee naar uw klachten.

Hoe ga ik te werk?

We kijken verder dan een diagnose waarbij we medicatie voor voorschrijven om symptomen te bestrijden. We willen juist weten waarom het lichaam reageert zoals het reageert en waarom je ziek wordt. De oorzaak voor één ziektebeeld kan bij verschillende personen iets anders zijn. Ieder persoon is uniek en daarom is dit gepersonaliseerde geneeskunde.
Ook kijk ik met een holistische blik naar de mens; als in een dynamische ecosysteem waarin alles met elkaar samenhangt, geïntegreerd is . Waarin lichaam en geest een nauw samenspel vormen en de organen niet op zichzelf functioneren maar o.a. via de bloedsomloop, het lymfevat- en zenuwstelsel, hormonen, neurotransmitters en andere signaalstoffen met elkaar en met de omgeving in verbinding staan. En als jou als persoon in interactie met de wereld om je heen.

-Ik luister naar je verhaal en je klachten en zal jou medische voorgeschiedenis zowel fysiek als psychisch in kaart brengen.

-Het dossier van je eigen huisarts, met aanvullende informatie zoals specialistenbrieven of onderzoeken kan daarbij helpen.

-Omdat jij zelf de belangrijkste factor bent in je proces zal ik je vragen om op verschillende vlakken (biologisch, psychologisch, sociaal en spiritueel) bewust te kijken naar je eigen gezondheid; 

 • Zoals: fysiek, emotioneel, relaties, omgevingsfactoren, beroepsmatig, intellectueel, financieel en zingeving.
 • Waar ging het fout waardoor je lichaam overbelast raakte?  Denk aan : Stress, infectie, trauma, intoxicatie, medicatie, foute voeding, gebrek aan beweging , negatieve gedachten ?
 • Waar gaat het goed en wat kan beter ?
 • Je kunt je eigen zelfregulerende en herstellende vermogens versterken d.m.v. bijvoorbeeld de juiste voeding, ademhaling, beweging, je denken, slaap, communicatie, ontspanning, je omgeving, de natuur).

Naast een regulier geneeskundige blik kunnen we je vraag of probleem vanuit verschillende andere invalshoeken benaderen zoals;

 1. de interactie tussen lichaam en geest
 2. leefstijl
 3. energetisch
 4. omgevingsfactoren en epigenetica
 5. ontstekingsverschijnselen
 6. het immuunsysteem
 7. hormonen en neurotransmitters
 8. darmen en spijsvertering
 9. ontgifting

Vervolgens kunnen we een behandelplan maken waarin we afhankelijk van jou wensen een meersporen beleid kunnen volgen.

 • Op het gebied van leefstijl en voeding en aanvullende supplementen.
 • Het is soms nodig of wenselijk eerst aanvullend onderzoek te doen; denk hierbij aan feces- of bloedonderzoek of zelfs DNA-onderzoek
 • Zo nodig schrijf ik reguliere of natuurlijk medicatie voor.   
 • Mogelijk maak ik gebruik van acupunctuur.
 • Misschien wil je een vraag, probleem of trauma verwerken door middel van gesprek eventueel in combinatie met beweging of dans waarbij je makkelijker in contact met je lijf, je ademhaling en emoties kunt komen.