Over mij

Ilse Miggels

Met bijna 25 jaar ervaring als arts in alle grote specialismen in verschillende reguliere ziekenhuizen in binnen- en buitenland, als huisarts en als integraal arts ben ik thuis in vrijwel alle disciplines van de reguliere en de complementaire geneeskunde. Als waarnemend huisarts heb ik gewerkt in praktijken van zowel reguliere als antroposofische, natuurgeneeskundige en homeopathisch geschoolde huisartsen. Ik heb een schat aan ervaring op mogen doen met talrijke patiënten onder uiteenlopende omstandigheden.

Ik groeide op in nauw contact met de natuur. Als kind las ik ‘De Kleine Dokter’ (van natuurarts A.Vogel) uit de kast van mijn grootouders. Mijn vader, boerenzoon en Delfts ingenieur, leerde mij over zelfregulerende mechanismen van de natuur waarin alles groeit volgens natuurkundige wetten. Mijn moeder, onderwijzeres die op haar 4de jaar weeskind was geworden, gaf mij een positief christelijk geloof mee.

Na mijn studie Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen heb ik mijn huisartsenopleiding gevolgd in Groot Brittannië (Wales). Hier had ik het geluk te worden opgeleid in een huisartspraktijk  met zeer bekwame en liefdevolle huisartsopleiders waarin bovendien een acupuncturiste  was geïntegreerd in de huisartsenzorg.
Aan het eind van mijn huisartsopleiding deed ik onderzoek naar geneeskunde uit verschillende culturen en door de eeuwen heen. Mijn conclusie was dat onze conventionele moderne westerse ‘Evidence Based Medicine’, hoe hoogwaardig en geavanceerd ook, slechts een deel is van het grotere Medicijnwiel.

Een aantal jaren later volgde ik de opleidingen natuurgeneeskunde bij de Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde (ABNG) en orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI en PNEI . Ik leerde over voeding, kruiden, biochemie; over wat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en te herstellen. Het natuurgeneeskundig denken dat ik mijn jeugd al geleerd had en wat ik in mijn opleiding tot regulier arts miste werd hier weer logisch gemaakt.

Naast mijn opleiding tot natuurgeneeskundig- en orthomoleculair arts, heb ik verschillende cursussen gevolgd en mij verdiept in o.a. hartcoherentie, sapvasten, DNA-profilering .
De afgelopen jaren heb ik mij voornamelijk toegelegd op mijn studie Traditionele Chinese Geneeskunde en acupunctuur.

Verder heb ik speciale interesse in Mind-Body Geneeskunde waarin de bewustwording en integratie van fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten als eenheid centraal staan. Ik volgde hiertoe cursussen en opleiding op het gebied van danscoaching, danstherapie, mindfulness en kreeg bovendien oeroude kennis en inzichten overgedragen van Native American sjamanen en healers op het gebied van o.a. trauma healing.
Spiritualiteit is in het bijzonder iets wat mij bezig houdt en ik realiseer mij dat ieder mens hierin zijn eigen vrije en innerlijke belevingswereld heeft.

Met een gedegen ondergrond, een open, vriendelijke en ook kritische blik haal ik het beste uit verschillende werelden en culturen, om zo te kunnen komen tot een holistische, integrale aanpak van ziekte en te streven naar een optimale gezondheid voor mijn patiënten, mijzelf en de maatschappij waarin we leven. Voor mij sluit het een het ander niet uit.

Naast dokter ben ik moeder van twee kinderen waarvoor ik sinds hun geboorte, inmiddels al 20 jaar lang de zorg alleen heb moeten dragen. Ik ken mijn eigen kwetsbaarheden, trauma’s en zorgen als moeder en weet als geen ander wat het betekent om hard te werken en mijzelf onder zware omstandigheden staande te houden in situaties waar opgeven geen optie is. Voor mij zijn leefstijl waarin beweging, voeding en stressbeheersing, natuur en spiritualiteit centraal staan daarom ook essentiële en vanzelfsprekende onderdelen voor overleving en een zinvol, gelukkig bestaan.